Suomen Kennelliiton Vuolasvirta-palkinto

Vuolasvirta-palkinto no. 845 - Taru Rekorius, Siniketun pk colliet, v. 2012

 

Vuolasvirta-palkinto on Suomen Kennelliiton korkein huomionosoitus koirankasvattajille.

Kennelliitto perusti Vuolasvirta-palkinnon koiranjalostuksen kehittämiseksi ja edesmenneen taitavan kynologin Lauri Vuolasvirran ansioiden kunnioittamiseksi. Kennelliitto myöntää palkinnon korkeimpana huomionosoituksena ansioituneille kasvattajille. Palkinnon myöntämisperusteet ovat vaativat. Kasvattajan ansiot määräytyvät hänen kasvattamiensa koirien käyttökoe- ja näyttelytulosten perusteella palkintoon liittyvän pisteytysjärjestelmän mukaisesti. Kasvattajalla on oltava kennelnimi ja hänen toimintansa kenneltyössä on oltava koiranomistajan perusohjeen mukaista, moitteetonta ja esimerkillistä.

Kennelliitto on myöntänyt Vuolasvirta-palkintoja vuodesta 1979 alkaen ja colliekasvattajille niitä on myönnetty 23 kpl (pitkäkarvaiset 15 kpl, sileäkarvaiset 8 kpl, v. 1979-2012).

Palkinnon myöntämisperusteet vuonna 2011 jolloin palkintoa anoin, olivat seuraavat:
- Kasvattajan täytyy olla ollut yhtäjaksoisesti viimeiset kymmenen vuotta Suomen Kennelliiton jäsenenä sekä anomishetkellä Suomen Kennelliiton ja sen rotujärjestön jäsen, jonka alaista rotua anomus koskee. Kasvattajalla on oltava kennelnimi ja hänen toimintansa on oltava kasvattajasitoumuksen mukaista moitteetonta ja esimerkillistä. Kennelneuvoja suorittaa tarkastuskäynnin Vuolasvirta-palkinnon anojien luona. (Kennelliiton ja Collieyhdistyksen jäsen olen ollut vuodesta 1997 ja kennelneuvoja kävi meillä tarkastuskäynnillä elokuussa 2011).
- Palkintoon vaadittava pistemäärä on kyseisen rodun 10 perättäisen pentueen rekisteriin merkitty pentulukumäärä. Ensimmäisen pisteisiin laskettavan pentueen syntymästä tulee palkinnon anomisvuonna olla kulunut vähintään 5 ja enintään 15 vuotta.  (Palkintoon laskettavista pentueistani ensimmäinen syntyi 25.5.2000 ja viimeinen 29.5.2004. Pentuja näissä pentueissa oli 37 kpl eli vaadittava pistemäärä oli 37. Pisteitä kertyi 63 joten raja ylittyi reilusti).
- Saavutettujen pisteiden tulee jakautua vähintään 10 koiran osalle ja vähintään 50 % vaadituista pisteistä on saavutettava koirilla, joiden vähintään toisena vanhempana on kasvattajan oma kasvatti. (Kasvattieni pisteet jakautuivat 14 koiralle ja niistä 57 % oli toisen polven kasvattejani).
- Vähintään 30 % kaikista anomuksessa mainittujen pentueitten koirista on oltava palkittu näyttelyssä laatuarvostelun 1:llä palkinnolla / arvosanalla erittäin hyvä tai palkittu valionarvoon vaadittavassa rodunomaisessa käyttökokeessa tai saanut hyväksytyn suorituksen luonnetestissä, mikäli se on rodulla vaatimuksena valionarvoon. (Kasvateillani tulos oli 62 %).

Kasvattini joiden tuloksilla palkinto myönnettiin:
FI EE LV LT BALT BY SI MVA EE LV LT BALT VMVA Siniketun Joutsenlaulu
C.I.B FI EE LV LT BALT RU RKF MVA EE LV LT BALT VMVA LVV-06 LTVV-11 BALTVV-11 Siniketun Motörhead
LV LT MVA Siniketun Metallica
LV MVA Siniketun Musta Tähti 
Siniketun Miranda
Siniketun Poutapilvi
Siniketun Pohjantähti
FI EE MVA Siniketun Star Wars
FI EE LT MVA Siniketun Sininen Unelma
Siniketun Musta Ruusu
Siniketun Sinitaika
Siniketun Saruman
LV MVA EE LV LT BALT JMVA Siniketun Nightwish
C.I.B FI LV LT RU BY SI RS MD ME MVA MD GR MVA EE LV JMVA LV LT VMVA VV-12 LTVV-13 Siniketun Dimmu Borgir
Siniketun Dream On

- Kiitos aktiiviset kasvattieni omistajat -